Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny
W skrócie: | Syrop z młodych pędów sosny od wieków był używany jako lekarstwo na przeziębienia. Okazuje się, że jest przydatny w kuchni. Karol Okrasa przyrządzi z nim między innymi danie z kaczki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 5 marca za 11 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 6 marca za 12 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Syrop z młodych pędów sosny od wieków był używany przez ludność wiejską jako uniwersalne lekarstwo na przeziębienia. Jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką zasypywano także cukrem po to, by uzyskać lecznicze nalewki. Niewiele osób wie, że z powodzeniem można sosny używać w kuchni. Karol pokaże, jak przygotować z niej syrop oraz stworzyć smakowite dania. W jego propozycjach nie zabraknie mięsa z kaczki, do którego idealnie pasuje aromatyczny, wyrazisty smak syropu z pędów sosny.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 7:50
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 8:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 14:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 16:20 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 7:15