Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny
W skrócie: | Syrop z młodych pędów sosny od wieków był używany jako lekarstwo na przeziębienia. Okazuje się, że jest przydatny w kuchni. Karol Okrasa przyrządzi z nim między innymi danie z kaczki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Syrop z młodych pędów sosny od wieków był używany przez ludność wiejską jako uniwersalne lekarstwo na przeziębienia. Jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką zasypywano także cukrem po to, by uzyskać lecznicze nalewki. Niewiele osób wie, że z powodzeniem można sosny używać w kuchni. Karol pokaże, jak przygotować z niej syrop oraz stworzyć smakowite dania. W jego propozycjach nie zabraknie mięsa z kaczki, do którego idealnie pasuje aromatyczny, wyrazisty smak syropu z pędów sosny.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - wczoraj, 4 stycznia 21:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 5 stycznia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - dziś, 5 stycznia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - dziś, 5 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 21:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 7:45