Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie
W skrócie: | Pomidory trafiły do Europy po odkryciu Ameryki przez Kolumba i przez wieki były wykorzystywane jedynie jako ozdoba stołu. Dziś konsumenci do wyboru mają 40 gatunków tych smakowitych warzyw. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 6 maja za 12 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pomidory trafiły do Europy po odkryciu Ameryki przez Kolumba i przez wieki były wykorzystywane jedynie jako ozdoba stołu. W kuchni włoskiej pojawiły się dopiero w XIX wieku. Dziś konsumenci do wyboru mają ponad 40 gatunków tych smakowitych warzyw, w różnych kolorach, kształtach i wielkościach. Ekspert opowie Karolowi ciekawostki na ich temat. Prowadzący następnie przygotuje szybkie sałatki oraz pomidorowe dodatki do potraw z mięsa i z ryb.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja