Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe
W skrócie: | Karol sam robi kolorowe oliwy smakowe, którymi doprawia potrawy. Jak twierdzi, można dodawać do nich zioła, przyprawy korzenne, a nawet grzyby. Na początku pokaże, jak przygotować oliwę szczypiorkową. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 17 grudnia za 12 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol sam robi kolorowe oliwy smakowe, którymi doprawia potrawy. Jak twierdzi, można dodawać do nich zioła, przyprawy korzenne, a nawet grzyby. Na początku pokaże, jak przygotować zieloną oliwę szczypiorkową i lubczykową oraz pachnący wędzeniem olej. Z ich dodatkiem ugotuje trzy potrawy: befsztyk tatarski z dodatkami, smażony na złoto filet z amura z sałatką oraz frytki gryczane z majonezem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - dziś, 5 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 5 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - dziś, 5 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 5 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 5 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki z krzycy - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu - magazyn kulinarny - sobota, 7 grudnia 7:10