Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska
magazyn kulinarny Polska
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedzi ruiny Wilczego Szańca. Przygotuje m.in. duszoną kapustę z cebulą, grzybami i marynowanymi udkami z kurczaka. Widzowie poznają też przepis na dzyndzałki oraz plińce z pomoćką. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 20 grudnia za 8 dni |
19:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 23 grudnia za 11 dni |
7:50 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem odwiedzi ruiny Wilczego Szańca na Mazurach. Zespół bunkrów w czasie II wojny światowej był główną siedzibą Adolfa Hitlera. Prowadzący w tym odcinku przygotuje m.in. szmurkul, czyli duszoną kapustę z cebulą, grzybami i marynowanymi udkami z kurczaka. Widzowie poznają też przepis na dzyndzałki oraz plińce z pomoćką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 16:15
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja