Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska
W skrócie: | Puszcza Niepołomicka była ulubionym miejscem polowań wielu polskich królów. Odwiedzający ją kucharz przygotuje trzy potrawy z dziczyzny, m.in. steki z sarniego combra. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 13 grudnia za 9 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 16 grudnia za 12 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza Nadleśnictwo Niepołomice nieopodal Krakowa. Puszcza Niepołomicka była ulubionym miejscem polowań wielu polskich królów. Kucharz zastanawia się, co trafiało na talerze władców. Przygotuje trzy potrawy z dziczyzny: krótko smażone steki z sarniego combra podane z salsą z truskawek, tatar z marynowanej w soli i cukrze polędwicy z jelenia oraz comber z jelenia, marynowany w popiele, podany na ziołowej grzance.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - dziś, 4 grudnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - dziś, 4 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 4 grudnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - czwartek, 5 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - czwartek, 5 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - czwartek, 5 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki z krzycy - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja