Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia
W skrócie: | Znany kucharz pokaże, jak z jednej dyni zrobić trzy ciekawe dania. Przyrządzi zupę z wędzonym pstrągiem i tymiankowymi zacierkami, konfitowane nogi gęsi podane z konfiturą oraz sałatkę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 28 listopada za 11 dni |
19:15 | TVP Rozrywka |
piątek, 29 listopada za 12 dni |
7:50 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz prezentuje różne odmiany dyni, m.in. zwyczajną, piżmową czy hokkaido. Sam sięga po potężną dynię neapolitańską, znaną także jako "lunga di Napoli". To duże, ciemnozielone warzywo waży przeciętnie około 15 kilogramów. Karol Okrasa pokaże, jak z jednej dyni przygotować trzy ciekawe dania. Przyrządza zupę z wędzonym pstrągiem i tymiankowymi zacierkami, konfitowane nogi gęsi podane z konfiturą z dyni i gruszki oraz sałatkę z upieczonej w ognisku dyni, cykorii i orzeszków pistacjowych.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja