Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia
W skrócie: | Znany kucharz pokaże, jak z jednej dyni zrobić trzy ciekawe dania. Przyrządzi zupę z wędzonym pstrągiem i tymiankowymi zacierkami, konfitowane nogi gęsi podane z konfiturą oraz sałatkę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz prezentuje różne odmiany dyni, m.in. zwyczajną, piżmową czy hokkaido. Sam sięga po potężną dynię neapolitańską, znaną także jako "lunga di Napoli". To duże, ciemnozielone warzywo waży przeciętnie około 15 kilogramów. Karol Okrasa pokaże, jak z jednej dyni przygotować trzy ciekawe dania. Przyrządza zupę z wędzonym pstrągiem i tymiankowymi zacierkami, konfitowane nogi gęsi podane z konfiturą z dyni i gruszki oraz sałatkę z upieczonej w ognisku dyni, cykorii i orzeszków pistacjowych.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zielona kuchnia - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Bezglutenowa kuchnia - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 8:40
- Okrasa łamie przepisy: Jaja na Wielkanoc - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - poniedziałek, 21 kwietnia 7:15