Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka
W skrócie: | Kucharz udaje się do Muzeum Wsi Radomskiej na festiwal ziemniaka. Przygotuje kluski ziemniaczane aromatyzowane popiołem z siana, duszone w cebuli udka kurczaka i zupę kartoflaną z maślanką i salsą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 26 listopada za 5 dni |
19:15 | TVP Rozrywka |
środa, 27 listopada za 6 dni |
7:45 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się do skansenu w Muzeum Wsi Radomskiej na festiwal ziemniaka połączony z konkursem kulinarnym na regionalne potrawy z tego warzywa. Karol jest na nim częstym gościem, zasiadając w jury. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Skłoby poczęstują go własnoręcznie przygotowanymi, wielokrotnie nagradzanymi przysmakami. Będą to gulby - wydrążone ziemniaki z farszem z cebuli i boczku, zapieczone następnie w ognisku, oraz porka, czyli rodzaj prażuchy. Prowadzący przygotuje zaś kluski ziemniaczane aromatyzowane popiołem z siana, podane z szybkim pesto z orzechów i rukoli, duszone w cebuli uda kurczaka, zapieczone z młodymi ziemniaczkami i serem oraz zupę kartoflaną z maślanką i salsą z pieczonej papryki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja