Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka
W skrócie: | Kucharz udaje się do Muzeum Wsi Radomskiej na festiwal ziemniaka. Przygotuje kluski ziemniaczane aromatyzowane popiołem z siana, duszone w cebuli udka kurczaka i zupę kartoflaną z maślanką i salsą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 3 kwietnia za 12 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się do skansenu w Muzeum Wsi Radomskiej na festiwal ziemniaka połączony z konkursem kulinarnym na regionalne potrawy z tego warzywa. Karol jest na nim częstym gościem, zasiadając w jury. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Skłoby poczęstują go własnoręcznie przygotowanymi, wielokrotnie nagradzanymi przysmakami. Będą to gulby - wydrążone ziemniaki z farszem z cebuli i boczku, zapieczone następnie w ognisku, oraz porka, czyli rodzaj prażuchy. Prowadzący przygotuje zaś kluski ziemniaczane aromatyzowane popiołem z siana, podane z szybkim pesto z orzechów i rukoli, duszone w cebuli uda kurczaka, zapieczone z młodymi ziemniaczkami i serem oraz zupę kartoflaną z maślanką i salsą z pieczonej papryki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - dziś, 22 marca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Piąta ćwiartka - magazyn kulinarny - dziś, 22 marca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 22 marca 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - dziś, 22 marca 8:40
- Okrasa łamie przepisy: Bezglutenowa kuchnia - magazyn kulinarny - dziś, 22 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 22 marca 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja - magazyn kulinarny - dziś, 22 marca 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 22 marca 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - niedziela, 23 marca 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - niedziela, 23 marca 12:00