Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego
W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Izby nieopodal Lackowej. Przygotuje m.in. barszcz na kiszonych rydzach z palonymi ziemniakami oraz pierogi z serem, ziemniakami i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 1 lutego jutro |
7:55 | TVP Kobieta (z napisami) |
poniedziałek, 3 lutego za 3 dni |
11:15 | TVP 2 (z napisami) |
wtorek, 4 lutego za 4 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 5 lutego za 5 dni |
7:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Izby nieopodal Lackowej, najwyższej góry polskiej części Beskidu Niskiego. Na jej zboczach do dziś można znaleźć pozostałości okopów żołnierzy Kazimierza Pułaskiego z Konfederacji Barskiej. Zaopatrzony przez miejscową gospodynię kucharz przygotuje niezwykłe dania: barszcz na kiszonych rydzach z palonymi ziemniakami, pierogi z serem, ziemniakami i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim podane w kminkowej emulsji oraz pikantne żeberka duszone w kiszonej kapuście i kiszonym czosnku niedźwiedzim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 31 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - dziś, 31 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - dziś, 31 stycznia 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - dziś, 31 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - dziś, 31 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 31 stycznia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na letnie dni - magazyn kulinarny - dziś, 31 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - sobota, 1 lutego 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - sobota, 1 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - sobota, 1 lutego 8:40