Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr
W skrócie: | Karol Okrasa przyrządza ryby słodkowodne. Inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej, 'Compendium Ferculorum', serwuje m.in. jesiotra z marynowaną rzepą i grzybową z karpiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 25 grudnia pojutrze |
8:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Hodowany od ośmiuset lat karp jest blisko związany z polską tradycją kulinarną. Jesiotr po II wojnie światowej zniknął z polskich rzek i jadłospisów, zostając niemal całkowicie wytępionym. Teraz powoli trafia z powrotem do polskich rzek i na stoły. Karol Okrasa przedstawia swoje pomysły na dania z tych dwóch popularnych ryb słodkowodnych. Inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej, "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego, przygotowuje m.in. jesiotra z marynowaną rzepą, karpiowy bigosek i wigilijną grzybową z karpiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 7:55
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 11:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 18:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - wtorek, 24 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:40