Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki
W skrócie: | Podróżujący kucharz wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko--Częstochowską. Przygotuje swoje wersje potrawy, zwanej pieczonką, między innymi kociołek z jagnięciną oraz żeberka. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko-Częstochowską, skąd pochodzi pieczonka, inaczej zwana prażonką. To tradycyjna potrawa z krojonych w plastry lub kostkę ziemniaków duszonych ze smalcem, cebulą, kiełbasą i boczkiem. Czasem dodawano do nie warzywa - buraki i marchew. Przed pieczeniem danie przykrywano od góry i od spodu liściem kapusty, aby się nie przypaliło. Dla większej szczelności pokrywkę przykręcało się śrubą. Kucharz przygotuje swoje wersje pieczonek: kociołek z jagnięciną i kapustą, pieczone żeberka z cebulą oraz kociołek rybny z łososiem aromatyzowanym olejem rzepakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 15:00
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 16:20 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 21:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - niedziela, 27 kwietnia 7:20 i 2 późniejsze emisje