Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle
W skrócie: | Karol Okrasa wybiera się na rejs po Wiśle, by porozmawiać o stołecznych przysmakach. Kucharz poświęci dużo miejsca niedocenianym przez wielu cynaderkom, a także przyrządzi smażonego sandacza. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 10 stycznia za 9 dni |
19:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 13 stycznia za 12 dni |
7:45 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wybiera się na rejs po Wiśle, by porozmawiać o warszawskich przysmakach. Znawcy tematu zapewne wymienią takie potrawy jak: pyzy w słoiku z bazaru Różyckiego, flaki z pulpetami, schab w galarecie, śledzika po warszawsku czy wreszcie sławną wuzetkę. Kuchnia dawnej Warszawy była mocno zróżnicowana. Skromne przysmaki biednego Powiśla czy Pragi kontrastowały z eleganckimi, wyszukanymi daniami drogich stołecznych restauracji. Nie można zapominać również o rybach - jesiotrach czy wiślanych łososiach łowionych jeszcze przed II wojną światową, a także rakach czy minogach. Kucharz poświęci z kolei dużo miejsca niedocenianym przez wielu cynaderkom, które przyrządzi duszone w kanapce z cebulową konfiturą oraz w pesto z czosnku niedźwiedziego ze szparagami. Na koniec poda smażonego sandacza z sosem rakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - dziś, 1 stycznia 6:50
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 1 stycznia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 1 stycznia 15:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 11:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 19:15