Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole

Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole

magazyn kulinarny Polska 2024   b.o.
W skrócie:Kaczka i gęś nieczęsto goszczą na polskich stołach. Nasi przodkowie chętnie jadali mięsa tych ptaków. Karol Okrasa proponuje m.in. kołduny z gęsiną i wędzoną śmietaną oraz orientalną sałatkę z kaczki.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 5 października
za 4 dni
14:25 TVP 1 (z napisami)
poniedziałek, 7 października
za 6 dni
11:15 TVP 2 (z napisami)
piątek, 11 października
za 10 dni
11:35 TVP 1 (z napisami)
sobota, 12 października
za 11 dni
15:25 TVP Polonia (z napisami)
sobota, 12 października
za 11 dni
16:20 TVP HD (z napisami)
niedziela, 13 października
za 12 dni
7:30 TVP Polonia (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W badaniach przeprowadzonych jeszcze ponad 20 lat temu wyszło na jaw, że aż 70 procent dorosłych Polaków nigdy nie skosztowało gęsi. Dziś ta liczba jest większa, ale nadal kaczka i gęś nieczęsto króluje na polskich stołach. Krajanie najchętniej sięgają po wieprzowinę i kurczaka. W dawnych czasach sprawy miały się zupełnie inaczej. Nasi przodkowie chętnie jadali mięsa tych ptaków. Wiele przepisów z gęśmi i kaczkami w rolach głównych można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. O tym mięsie pisał m.in. ksiądz Jędrzej Kitowicz w XVIII wieku. Z kolei w czasach PRL-u gęsi i kaczki przeważnie były produktem eksportowym. Karol Okrasa zachęca, by przypomnieć sobie, jak mięso to dobrze wkomponuje się w różne dania. W tym odcinku proponuje kołduny z gęsiną i wędzoną śmietaną, orientalną sałatkę z kaczki podawaną z warzywami i makaronem, a także zupę pieczarkową z gęsią.

Twórcy (pokaż wszystkich)