Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole
W skrócie: | Kaczka i gęś nieczęsto goszczą na polskich stołach. Nasi przodkowie chętnie jadali mięsa tych ptaków. Karol Okrasa proponuje m.in. kołduny z gęsiną i wędzoną śmietaną oraz orientalną sałatkę z kaczki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 5 października za 4 dni |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
poniedziałek, 7 października za 6 dni |
11:15 | TVP 2 (z napisami) |
piątek, 11 października za 10 dni |
11:35 | TVP 1 (z napisami) |
sobota, 12 października za 11 dni |
15:25 | TVP Polonia (z napisami) |
sobota, 12 października za 11 dni |
16:20 | TVP HD (z napisami) |
niedziela, 13 października za 12 dni |
7:30 | TVP Polonia (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W badaniach przeprowadzonych jeszcze ponad 20 lat temu wyszło na jaw, że aż 70 procent dorosłych Polaków nigdy nie skosztowało gęsi. Dziś ta liczba jest większa, ale nadal kaczka i gęś nieczęsto króluje na polskich stołach. Krajanie najchętniej sięgają po wieprzowinę i kurczaka. W dawnych czasach sprawy miały się zupełnie inaczej. Nasi przodkowie chętnie jadali mięsa tych ptaków. Wiele przepisów z gęśmi i kaczkami w rolach głównych można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. O tym mięsie pisał m.in. ksiądz Jędrzej Kitowicz w XVIII wieku. Z kolei w czasach PRL-u gęsi i kaczki przeważnie były produktem eksportowym. Karol Okrasa zachęca, by przypomnieć sobie, jak mięso to dobrze wkomponuje się w różne dania. W tym odcinku proponuje kołduny z gęsiną i wędzoną śmietaną, orientalną sałatkę z kaczki podawaną z warzywami i makaronem, a także zupę pieczarkową z gęsią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 1 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - dziś, 1 października 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Pstrągi ze źródlanej wody - magazyn kulinarny - dziś, 1 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 1 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - środa, 2 października 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - środa, 2 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - środa, 2 października 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - środa, 2 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - środa, 2 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - czwartek, 3 października 12:00