Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu
W skrócie: | Karol Okrasa zdradzi, dlaczego warto jeść jeżyny. Kucharz przygotuje polędwicę wołową z aksamitnym sosem, marynowane piersi gęsie podane pod jeżynową glazurą oraz buraki czerwone w orientalnym sosie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 29 grudnia za 7 dni |
8:00 | TVP Rozrywka (z napisami) |
sobota, 4 stycznia za 13 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Wczesna jesień to czas, kiedy rosnące dziko kolczaste krzewy owocują czarnymi jagodami. Karol Okrasa przybliży widzom, dlaczego warto jeść jeżyny. Na ich ich zdrowotnych właściwościach poznali się już starożytni Grecy i Rzymianie. Również nasi przodkowie wiedzieli, że syropy, soki czy konfitury z jeżyn doskonale pomagają w leczeniu różnych schorzeń. Słodko kwaśny smak tych owoców nadaje się jednak nie tylko do deserów, lecz także wielu innych, wytrawnych potraw. Karol udowodni to, przygotowując polędwicę wołową z aksamitnym sosem jeżynowym, marynowane piersi gęsie podane pod jeżynową glazurą oraz buraki czerwone w orientalnym sosie z jeżynami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 7:55
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 11:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 18:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - wtorek, 24 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:40