Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu
W skrócie: | Karol Okrasa zdradzi, dlaczego warto jeść jeżyny. Kucharz przygotuje polędwicę wołową z aksamitnym sosem, marynowane piersi gęsie podane pod jeżynową glazurą oraz buraki czerwone w orientalnym sosie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 7 kwietnia za 7 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
wtorek, 8 kwietnia za 8 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Wczesna jesień to czas, kiedy rosnące dziko kolczaste krzewy owocują czarnymi jagodami. Karol Okrasa przybliży widzom, dlaczego warto jeść jeżyny. Na ich ich zdrowotnych właściwościach poznali się już starożytni Grecy i Rzymianie. Również nasi przodkowie wiedzieli, że syropy, soki czy konfitury z jeżyn doskonale pomagają w leczeniu różnych schorzeń. Słodko kwaśny smak tych owoców nadaje się jednak nie tylko do deserów, lecz także wielu innych, wytrawnych potraw. Karol udowodni to, przygotowując polędwicę wołową z aksamitnym sosem jeżynowym, marynowane piersi gęsie podane pod jeżynową glazurą oraz buraki czerwone w orientalnym sosie z jeżynami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - środa, 2 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - środa, 2 kwietnia 12:00