Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu
W skrócie: | Karol Okrasa zdradzi, dlaczego warto jeść jeżyny. Kucharz przygotuje polędwicę wołową z aksamitnym sosem, marynowane piersi gęsie podane pod jeżynową glazurą oraz buraki czerwone w orientalnym sosie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Wczesna jesień to czas, kiedy rosnące dziko kolczaste krzewy owocują czarnymi jagodami. Karol Okrasa przybliży widzom, dlaczego warto jeść jeżyny. Na ich ich zdrowotnych właściwościach poznali się już starożytni Grecy i Rzymianie. Również nasi przodkowie wiedzieli, że syropy, soki czy konfitury z jeżyn doskonale pomagają w leczeniu różnych schorzeń. Słodko kwaśny smak tych owoców nadaje się jednak nie tylko do deserów, lecz także wielu innych, wytrawnych potraw. Karol udowodni to, przygotowując polędwicę wołową z aksamitnym sosem jeżynowym, marynowane piersi gęsie podane pod jeżynową glazurą oraz buraki czerwone w orientalnym sosie z jeżynami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja