Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko
W skrócie: | Miłośnik dobrej kuchni udaje się do Nadleśnictwa Rudy Raciborskie. W uroczysku Hubertus przygotuje potrawy z dziczyzny. Wraz z leśnikiem Romanem Suskim odwiedzi też rezerwat Łężczok. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 4 marca za 11 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 5 marca za 12 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Miłośnik dobrej kuchni udaje się do siedziby Nadleśnictwa Rudy Raciborskie w województwie śląskim. Budynek sąsiaduje z przepięknym, ponad 700-letnim zespołem dawnego opactwa cysterskiego. Karol Okrasa rozpocznie gotowanie w malowniczym uroczysku Hubertus, gdzie przygotuje potrawy z dziczyzny. Następnie wraz z leśnikiem Romanem Suskim odwiedzi rezerwat Łężczok, gdzie Lasy Państwowe prowadzą hodowlę karpi, które w pierwszej kolejności służą jako pokarm dla żyjących tu licznie ptaków. Na zakończenie prowadzący obejrzy miejsca, które w 1993 roku spustoszył największy w tej części Europy pożar lasów, a w 2017 także niszczycielski huragan. Obecnie tereny te są rekultywowane. Wśród potraw zajdzie się tatar z jelenia z marynowanymi grzybkami, leśny gulasz z sarny z młodą kapustą oraz karp na dziko w sosie z czosnku niedźwiedziego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - dziś, 21 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - dziś, 21 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 7:50
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 8:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 14:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 16:20 i 2 późniejsze emisje