Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko
W skrócie: | Miłośnik dobrej kuchni udaje się do Nadleśnictwa Rudy Raciborskie. W uroczysku Hubertus przygotuje potrawy z dziczyzny. Wraz z leśnikiem Romanem Suskim odwiedzi też rezerwat Łężczok. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 23 listopada za 9 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Miłośnik dobrej kuchni udaje się do siedziby Nadleśnictwa Rudy Raciborskie w województwie śląskim. Budynek sąsiaduje z przepięknym, ponad 700-letnim zespołem dawnego opactwa cysterskiego. Karol Okrasa rozpocznie gotowanie w malowniczym uroczysku Hubertus, gdzie przygotuje potrawy z dziczyzny. Następnie wraz z leśnikiem Romanem Suskim odwiedzi rezerwat Łężczok, gdzie Lasy Państwowe prowadzą hodowlę karpi, które w pierwszej kolejności służą jako pokarm dla żyjących tu licznie ptaków. Na zakończenie prowadzący obejrzy miejsca, które w 1993 roku spustoszył największy w tej części Europy pożar lasów, a w 2017 także niszczycielski huragan. Obecnie tereny te są rekultywowane. Wśród potraw zajdzie się tatar z jelenia z marynowanymi grzybkami, leśny gulasz z sarny z młodą kapustą oraz karp na dziko w sosie z czosnku niedźwiedziego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - dziś, 14 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - dziś, 14 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy - magazyn kulinarny - dziś, 14 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 11:35 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - sobota, 16 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - sobota, 16 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja