Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna
W skrócie: | Kucharz gości w klasztorze cysterskim w Sulejowie nad Pilicą. Karol przygotuje dziś polewkę piwną z serem i jabłkami, pieczoną tołpygę z piwno-korzennym sosem oraz indyka w sosie piwnym z owocami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 29 kwietnia za 10 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz gości w klasztorze cysterskim w Sulejowie nad Pilicą. Cystersi założyli na terenie Polski liczne młyny, kuźnie wodne, huty, stawy rybne, pasieki oraz browary. Karol zatrzyma się przy tych ostatnich. Browary dostarczały ważnego składnika ówczesnej kuchni. Dzień zaczynano od polewki piwnej. Dodawano do niej miód, żółtka, ser czy korzenie. Piwa używano także do gotowania mięs i ryb, do przyprawiania zup czy sosów, a także produkcji octu. Ponieważ obróbka cieplna usuwa z piwa alkohol, potrawami na jego bazie można się spokojnie delektować. Karol przygotuje dziś polewkę piwną z serem i jabłkami, pieczoną tołpygę z piwno-korzennym sosem oraz indyka w sosie piwnym z owocami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zielona kuchnia - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Bezglutenowa kuchnia - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 8:40
- Okrasa łamie przepisy: Jaja na Wielkanoc - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - poniedziałek, 21 kwietnia 7:15