Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna
W skrócie: | Kucharz gości w klasztorze cysterskim w Sulejowie nad Pilicą. Karol przygotuje dziś polewkę piwną z serem i jabłkami, pieczoną tołpygę z piwno-korzennym sosem oraz indyka w sosie piwnym z owocami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz gości w klasztorze cysterskim w Sulejowie nad Pilicą. Cystersi założyli na terenie Polski liczne młyny, kuźnie wodne, huty, stawy rybne, pasieki oraz browary. Karol zatrzyma się przy tych ostatnich. Browary dostarczały ważnego składnika ówczesnej kuchni. Dzień zaczynano od polewki piwnej. Dodawano do niej miód, żółtka, ser czy korzenie. Piwa używano także do gotowania mięs i ryb, do przyprawiania zup czy sosów, a także produkcji octu. Ponieważ obróbka cieplna usuwa z piwa alkohol, potrawami na jego bazie można się spokojnie delektować. Karol przygotuje dziś polewkę piwną z serem i jabłkami, pieczoną tołpygę z piwno-korzennym sosem oraz indyka w sosie piwnym z owocami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 15 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - dziś, 15 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 15 stycznia 18:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 15 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki z krzycy - magazyn kulinarny - piątek, 17 stycznia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 17 stycznia 12:00 i 2 późniejsze emisje