Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia
W skrócie: | Dawnej, kiedy nie było kuchenek gazowych czy elektrycznych, kucharze nawet słodkie wypieki przyrządzali na ognisku. Karol Okrasa udowodni, że tak przygotowane desery mają niepowtarzalny smak. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 3 grudnia za 12 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 4 grudnia za 13 dni |
7:05 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol pokaże, jak przygotować różne ciasta na żywym ogniu. Dawnej, kiedy nie było kuchenek gazowych czy elektrycznych, kucharze nawet słodkie wypieki przyrządzali na ognisku. Przykładem może być podlaski sękacz. Prowadzący udowodni, że tak przygotowane desery mają niepowtarzalny smak. Zdradzi przepisy na drożdżowe ciasto z jabłkami, babeczki z burakami i czekoladą oraz placek z pieczonym indykiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja