Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza

Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza

magazyn kulinarny Polska 2021   b.o.
W skrócie:Karol przygotuje dania z wykorzystaniem mniej popularnych mięs. Będą to: pieczona kozina z ziemniakami i salsą, pierożki z gęsiną, kapustą i grzybami oraz pieczone na blasze placuszki z sałatką.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
czwartek, 19 grudnia
za 7 dni
18:40 TVP Rozrywka (z napisami)
piątek, 20 grudnia
za 8 dni
7:25 TVP Rozrywka (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Pani Monika, która wiele lat spędziła we Włoszech, w swoim mazurskim gospodarstwie agroturystycznym stara się stosować ideę slow food. Chodzi o to, by produkty pochodziły z najbliższej okolicy. Ważną kwestią jest również różnorodność pokarmów. Jeśli chodzi o mięsa, Polacy jadają prawie wyłącznie wieprzowinę i kurczaki, natomiast jagnięcina czy kozina odeszły niemal w zupełne zapomnienie. Słuchając rad dzisiejszego gościa, Karol przygotuje dania z wykorzystaniem tych mniej popularnych mięsiw. Będą to: pieczone mięso kozie z ziemniaczkami i pomidorową salsą, pierożki z gęsiną, kapustą i grzybami oraz pieczone na blasze placuszki z sałatką z ogrodowych warzyw.

Twórcy (pokaż wszystkich)