Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza
W skrócie: | Karol przygotuje dania z wykorzystaniem mniej popularnych mięs. Będą to: pieczona kozina z ziemniakami i salsą, pierożki z gęsiną, kapustą i grzybami oraz pieczone na blasze placuszki z sałatką. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 19 grudnia za 7 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 20 grudnia za 8 dni |
7:25 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pani Monika, która wiele lat spędziła we Włoszech, w swoim mazurskim gospodarstwie agroturystycznym stara się stosować ideę slow food. Chodzi o to, by produkty pochodziły z najbliższej okolicy. Ważną kwestią jest również różnorodność pokarmów. Jeśli chodzi o mięsa, Polacy jadają prawie wyłącznie wieprzowinę i kurczaki, natomiast jagnięcina czy kozina odeszły niemal w zupełne zapomnienie. Słuchając rad dzisiejszego gościa, Karol przygotuje dania z wykorzystaniem tych mniej popularnych mięsiw. Będą to: pieczone mięso kozie z ziemniaczkami i pomidorową salsą, pierożki z gęsiną, kapustą i grzybami oraz pieczone na blasze placuszki z sałatką z ogrodowych warzyw.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 16:15
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja