Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew
W skrócie: | Prowadzący wyruszy na Pomorze, skąd opowie o brukwi. Warzywo to obecne jest w kuchniach wielu krajów. Finowie pieką ją i podają z daniami mięsnymi. Widzowie poznają przepis m.in. na zimową zupę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący wyruszy na Pomorze, skąd opowie o brukwi. W czasie II wojny światowej to warzywo było jednym z podstawowych produktów spożywczych. Kojarzyło się z niedostatkiem i być może dlatego potem szybko zostało zapomniane. Brukiew, znana też jako karpiel, obecna jest w kuchniach wielu krajów, a także na polskim Pomorzu. Na Kaszubach przyrządza się zupę z brukwi na gęsinie, Anglicy jedzą tradycyjną pieczeń jagnięcą z purée z brukwi, Finowie pieką ją i podają z daniami mięsnymi, a Norwegowie serwują roztartą z gotowaną marchewką i ziemniakami na święta. Karol Okrasa zaproponuje trzy dania: zimową zupę z brukwi z imbirem, placki z brukwi z wędzonym łososiem oraz filet tołpygi z podpieczoną brukwią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja