Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką
W skrócie: | Kucharz opowie o wielkopolskich pyrach z gzikiem. Są to gotowane w mundurkach ziemniaki z twarogiem, cebulą i szczypiorem. Podobna potrawa występuje na Warmii. Nazywa się ją tam plińcami z pomoćką. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowiada widzom o wielkopolskich pyrach z gzikiem. Są to gotowane w mundurkach ziemniaki w towarzystwie twarogu wraz z cebulą i szczypiorem. Danie powstało w połowie XIX wieku. Podobna potrawa występuje na Warmii. Nazywa się ją tam plińcami z pomoćką. Kucharz przygotuje pyry z gzikiem, serwując je ze stekiem wołowym, a także plińce i pastę z sera i śledzia, nazywaną - hekele.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - dziś, 30 grudnia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 30 grudnia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 30 grudnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - wtorek, 31 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - środa, 1 stycznia 6:50
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - środa, 1 stycznia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - środa, 1 stycznia 15:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 11:35 i 2 późniejsze emisje