Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina
W skrócie: | Na Pomorzu hoduje się specjalną rasę owcy na potrzeby wełny. Dawni mieszkańcy tych terenów przepadali za baraniną. Prowadzący postara się odtworzyć przepis m.in. na potrawę z mielonej jagnięciny. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 30 kwietnia jutro |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 1 maja pojutrze |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem wyrusza na Pomorze, gdzie od lat hoduje się specjalną rasę owcy pomorskiej, głównie na potrzeby wełny. Jednak dawni mieszkańcy tych terenów przepadali także za ich mięsem. Do dziś zachowało się wiele przepisów na baraninę oraz jagnięcinę, które postara się odtworzyć prowadzący. W programie m.in. potrawa z mielonej pomorskiej jagnięciny, przypominająca arabską szakszukę i włoski sos boloński jednocześnie. Kucharz ugotuje także zupę, doprawioną pszenicznym piwem i octem piwnym, a także pieczone combry jagnięce w boczku podane z marynowanymi ogórkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja