Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina
W skrócie: | Na Pomorzu hoduje się specjalną rasę owcy na potrzeby wełny. Dawni mieszkańcy tych terenów przepadali za baraniną. Prowadzący postara się odtworzyć przepis m.in. na potrawę z mielonej jagnięciny. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 2 kwietnia pojutrze |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem wyrusza na Pomorze, gdzie od lat hoduje się specjalną rasę owcy pomorskiej, głównie na potrzeby wełny. Jednak dawni mieszkańcy tych terenów przepadali także za ich mięsem. Do dziś zachowało się wiele przepisów na baraninę oraz jagnięcinę, które postara się odtworzyć prowadzący. W programie m.in. potrawa z mielonej pomorskiej jagnięciny, przypominająca arabską szakszukę i włoski sos boloński jednocześnie. Kucharz ugotuje także zupę, doprawioną pszenicznym piwem i octem piwnym, a także pieczone combry jagnięce w boczku podane z marynowanymi ogórkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko z gryki - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja