Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o mięczakach na staropolskim stole. Przygotuje mule, znane też jako omułki, w sosie z ogórkami kiszonymi, mule w polskim cydrze oraz w sosie grzybowym z kluskami śląskimi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o mięczakach na polskim stole. Choć polska kuchnia kojarzona jest stereotypowo z bigosem, pierogami czy schabowym, to jednak już w pierwszej polskiej książce kulinarnej z XVII wieku więcej znajdziemy przepisów na ślimaki niż na tak popularną dziś wieprzowinę. Dla polskich królów, Augusta II Mocnego i jego syna Augusta III, świeże ostrygi sprowadzano wozami do Warszawy z Morza Północnego. Ostrygami zajadał się też książę poetów, biskup Ignacy Krasicki. Nawet prosty lud w chwilach głodu sięgał po małże z naszych rzek i jezior. Prowadzący przygotuje ciekawe potrawy inspirowane polskimi smakami. Będą mule, znane też jako omułki, w sosie z ogórkami kiszonymi, mule w polskim cydrze, a nawet w sosie grzybowym z kluseczkami śląskimi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 11:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na letnie dni - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 16:10