Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach

Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach

magazyn kulinarny Polska 2025   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Chrupiące, wypiekane w specjalnych formach ciastka, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy konfiturą, najbardziej kojarzą się nam z wakacjami nad morzem. Pierwszy znany nam przepis na ciasto do gofrów pochodzi z XIV-wiecznego francuskiego manuskryptu "Le Menagier de Paris" czyli "Gospodarz paryski". Na początku XX wieku w Ameryce stworzono pierwszą elektryczną maszynę do gofrów. Dziś najpopularniejsze w Polsce są belgijskie - lekkie, chrupiące, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami. Mimo że nam kojarzą się one głównie z deserami, to na południu USA i w Pensylwanii popularnym daniem jest chicken and waffles, czyli gofry podane z panierowanym kurczakiem. Karol Okrasa zaproponuje dzisiaj śniadaniowego gofra z wędzonym boczkiem podanego z kremową jajecznicą ze szczypiorkiem. Drugim daniem będą chrupiące gofry ziemniaczane z tatarem ze świeżego pstrąga. Ostatnia propozycja to gofry z marynowaną na orientalny sposób piersią z kaczki z piklowanymi ogórkami.

Twórcy (pokaż wszystkich)