Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach
W skrócie: | Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Chrupiące, wypiekane w specjalnych formach ciastka, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy konfiturą, najbardziej kojarzą się nam z wakacjami nad morzem. Pierwszy znany nam przepis na ciasto do gofrów pochodzi z XIV-wiecznego francuskiego manuskryptu "Le Menagier de Paris" czyli "Gospodarz paryski". Na początku XX wieku w Ameryce stworzono pierwszą elektryczną maszynę do gofrów. Dziś najpopularniejsze w Polsce są belgijskie - lekkie, chrupiące, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami. Mimo że nam kojarzą się one głównie z deserami, to na południu USA i w Pensylwanii popularnym daniem jest chicken and waffles, czyli gofry podane z panierowanym kurczakiem. Karol Okrasa zaproponuje dzisiaj śniadaniowego gofra z wędzonym boczkiem podanego z kremową jajecznicą ze szczypiorkiem. Drugim daniem będą chrupiące gofry ziemniaczane z tatarem ze świeżego pstrąga. Ostatnia propozycja to gofry z marynowaną na orientalny sposób piersią z kaczki z piklowanymi ogórkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - sobota, 8 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - sobota, 8 marca 7:45 i 2 późniejsze emisje