Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza
W skrócie: | Prowadzący opowie o kuchni Mazowsza. Przygotuje tradycyjne dania. Będą zupa grzybowa na soku z kiszonej kapusty z pulpetami z dziczyzny, placki z karpia, kapusty i grochu oraz mleczna zalewajka. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący opowie o tym, co jadało się i jada na Mazowszu. O ile inne regiony Polski mają charakterystyczne dla siebie potrawy, o tyle tutaj sytuacja nie jest tak klarowna. Karol uda się do pałacu Karolin w Otrębusach, gdzie spróbuje sprecyzować kulinarną tożsamość Mazowsza. Przygotuje dania inspirowane tradycjami tych ziem. Będą zupa grzybowa na soku z kiszonej kapusty z pulpetami z dziczyzny, placki z karpia, kapusty i grochu oraz mleczna zalewajka z rwanymi kluseczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja