Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza

Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza

magazyn kulinarny Polska 2021   b.o.
W skrócie:Prowadzący opowie o kuchni Mazowsza. Przygotuje tradycyjne dania. Będą zupa grzybowa na soku z kiszonej kapusty z pulpetami z dziczyzny, placki z karpia, kapusty i grochu oraz mleczna zalewajka.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 1 stycznia
za 13 dni
6:45 TVP Rozrywka

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Prowadzący opowie o tym, co jadało się i jada na Mazowszu. O ile inne regiony Polski mają charakterystyczne dla siebie potrawy, o tyle tutaj sytuacja nie jest tak klarowna. Karol uda się do pałacu Karolin w Otrębusach, gdzie spróbuje sprecyzować kulinarną tożsamość Mazowsza. Przygotuje dania inspirowane tradycjami tych ziem. Będą zupa grzybowa na soku z kiszonej kapusty z pulpetami z dziczyzny, placki z karpia, kapusty i grochu oraz mleczna zalewajka z rwanymi kluseczkami.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także