Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku
W skrócie: | W tajnym ośrodku w Łańsku na Mazurach bywali Władysław Gomułka i Józef Cyrankiewicz. Inspirując się ich preferencjami, prowadzący przedstawi propozycje zarówno skromnych, jak i wyszukanych potraw. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 27 grudnia za 9 dni |
18:35 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 30 grudnia za 12 dni |
7:35 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W okresie PRL w Łańsku na Mazurach, na obszarze ponad tysiąca hektarów lasów i jezior, utworzono tajny ośrodek wypoczynkowy dla najwyższych dostojników państwa. Bywali tu I sekretarz partii Władysław Gomułka i ówczesny premier Józef Cyrankiewicz. Pierwszy z polityków preferował prostą kuchnię, zajadając ogórki kiszone, twaróg czy kaszankę, drugi zaś lubował się w luksusie, chętnie degustując przepiórki, jesiotry i kawior. Inspirując się ich wyborami, Karol przedstawi propozycje skromnych, jak i wyszukanych potraw. Będą gulasz z indyka z cebulą i ogórkiem kiszonym podany z ziemniakami, sola z Dover z muślinowym sosem z cydru, kaparów i szpinaku oraz smażona na maśle sałata rzymska z pastą z ciecierzycy i pieczonej czerwonej papryki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - czwartek, 19 grudnia 11:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - czwartek, 19 grudnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - czwartek, 19 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - czwartek, 19 grudnia 19:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - piątek, 20 grudnia 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - piątek, 20 grudnia 12:00