Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy
W skrócie: | Pierwsze wzmianki o keczupie w Europie pochodzą z końca XVII wieku. Karol Okrasa zachęca do przyrządzenia tego smakowitego dodatku samemu. Kucharz przygotuje keczup z grillowanej papryki i cukinii. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 25 lutego za 12 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jako pierwsi keczup zaczęli wytwarzać Chińczycy. Dawno temu była to zaprawa stosowana do ryb. Pierwsze wzmianki o tym sosie w Europie pochodzą z Anglii z końca XVII wieku. Keczupem nazywano egzotyczny sos wschodnioindyjski. Z ówczesnych zapisków wynika, że przyrządzano go z sardeli, czyli anchois, i grzybów. Pierwsze przepisy na keczup z pomidorów zaczęły pojawiać się w książkach kucharskich w XIX wieku. Kiedy Amerykanie zaczęli wytwarzać go na skalę przemysłową, zniknął z kulinarnych publikacji. Karol Okrasa zachęca do przyrządzenia tego smakowitego dodatku samemu. Kucharz przygotuje keczup z grillowanej papryki i cukinii, podany z piersią perliczki oraz zapiekaną z serem tortillą. Następnie zrobi smażonego okonia morskiego z domowym keczupem ze śliwek. Na koniec zaś będą korzenne buraki z pomidorowo-buraczanym keczupem i serem pleśniowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Nowy polski kociołek - magazyn kulinarny - dziś, 13 lutego 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - dziś, 13 lutego 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy - magazyn kulinarny - dziś, 13 lutego 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 13 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 13 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 13 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - piątek, 14 lutego 11:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - piątek, 14 lutego 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 14 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - piątek, 14 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja