Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki
W skrócie: | Karol Okrasa w okolicach Golubia-Dobrzynia, który został wyzwolony przez armię Hallera jako pierwsze miasto na Pomorzu, odtwarza przepisy przywiezione przez przybywających z Francji żołnierzy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol uda się w okolice Golubia-Dobrzynia, który został wyzwolony przez armię generała Hallera jako pierwsze miasto na Pomorzu. Przybywający z Francji żołnierze przynieśli ze sobą przepisy na potrawy dla wojska. Kucharz wraz z profesorem Jarosławem Dumanowskim spróbuje odtworzyć wybrane receptury. Przygotuje zupę chlebową, potrawkę z dorsza oraz duszoną kapustę z kaczymi żołądkami, nawiązującą do francuskiej choucroute i polskiego bigosu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - dziś, 21 kwietnia 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 16:10