Okrasa łamie przepisy: W śliwkowym sadzie
W skrócie: | Śliwki to trzecie najpopularniejsze owoce w Polsce. Nadają się do kompotu, ciasta i na powidła, świetnie pasują do mięs i ryb. Medycyna ludowa wykorzystuje je w leczeniu dolegliwości pokarmowych. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 6 lutego za 13 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Śliwki to po jabłkach i wiśniach trzecie najpopularniejsze rosnące na drzewach owoce w Polsce. Nadają się nie tylko do kompotu, ciasta czy na powidła, ale świetnie pasują również do mięs i ryb. Medycyna ludowa wykorzystuje je w leczeniu dolegliwości pokarmowych. Śliwki są dobrym źródłem potasu, magnezu, zawierają także beta-karoten, wapń i fosfor oraz dużo rozpuszczalnego błonnika. Karol przygotuje trzy potrawy: knedle ze śliwkami, ale nie gotowane, tylko smażone z sosem śliwkowym, rybę pieczoną ze śliwkami oraz pierś kurczaka z salsą z marynowanych śliwek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 7:55 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 8:40
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia nad Drwęcą - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 15:25 i 3 późniejsze emisje