Okrasa łamie przepisy: W śliwkowym sadzie
W skrócie: | Śliwki to trzecie najpopularniejsze owoce w Polsce. Nadają się do kompotu, ciasta i na powidła, świetnie pasują do mięs i ryb. Medycyna ludowa wykorzystuje je w leczeniu dolegliwości pokarmowych. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 3 maja za 12 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Śliwki to po jabłkach i wiśniach trzecie najpopularniejsze rosnące na drzewach owoce w Polsce. Nadają się nie tylko do kompotu, ciasta czy na powidła, ale świetnie pasują również do mięs i ryb. Medycyna ludowa wykorzystuje je w leczeniu dolegliwości pokarmowych. Śliwki są dobrym źródłem potasu, magnezu, zawierają także beta-karoten, wapń i fosfor oraz dużo rozpuszczalnego błonnika. Karol przygotuje trzy potrawy: knedle ze śliwkami, ale nie gotowane, tylko smażone z sosem śliwkowym, rybę pieczoną ze śliwkami oraz pierś kurczaka z salsą z marynowanych śliwek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - dziś, 21 kwietnia 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 16:10