Okrasa łamie przepisy: W podlaskim ogrodzie ziołowym
W skrócie: | Karol Okrasa zabiera widzów na Podlasie do Korycin, gdzie znajdują się duże ogrody z ziołami. Do dziś wiele firm oferujących uprawiane i dziko rosnące zioła pochodzi z tego regionu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 5 lutego za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 6 lutego za 13 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zabiera widzów na Podlasie do Korycin, gdzie znajdują się duże ogrody z wieloma znanymi, ale również zapomnianymi ziołami. Do dziś wiele firm oferujących uprawiane i dziko rosnące zioła pochodzi z tego regionu. I choć obecnie łatwo dostać w sklepach świeżą bazylię, tymianek, kolendrę, rozmaryn, to dawniej na Podlasiu nie brakowało tych rodzimych, dziko rosnących o zapomnianych obecnie nazwach. Kucharz wykorzystując miejscowe zioła, przygotuje kluski ziemniaczane - tzw. żelaziaki z sosem z ziół i wędzonego łososia, pstrąga pieczonego w dzikich ziołach oraz dorsza pieczonego z sosem z berberysu, zwanego na Podlasiu cygańską cytryną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 7:55 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 8:40
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia nad Drwęcą - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 15:25 i 3 późniejsze emisje