Okrasa łamie przepisy: Świeże ryby z Bałtyku
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się w okolice Krynicy Morskiej. W menu odcinka znajdą się: hamburger z dorsza i troci, rosół ze świeżych ryb bałtyckich z pieczonym dorszem i warzywami oraz śledzie bałtyckie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 3 maja za 12 dni |
7:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
niedziela, 4 maja za 13 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się w okolice Krynicy Morskiej, gdzie odwiedza znajomego szefa kuchni specjalizującego się w daniach z ryb. Opowie on o swoich ulubionych bałtyckich gatunkach i zdradzi, jak przygotowuje potrawy, wykorzystując regionalne produkty i dawne miejscowe przepisy. Następnie Karol przygotuje trzy dania. Będzie to hamburger z dorsza i troci z kaszą gryczaną podany z cebulowym sosem, rosół ze świeżych ryb bałtyckich z pieczonym dorszem, warzywami i świeżym pomidorem oraz śledzie bałtyckie zapiekane pod marynatą z cebuli z kolorowym ryżem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - dziś, 21 kwietnia 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 16:10