Okrasa łamie przepisy: Świeże ryby z Bałtyku
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się w okolice Krynicy Morskiej. W menu odcinka znajdą się: hamburger z dorsza i troci, rosół ze świeżych ryb bałtyckich z pieczonym dorszem i warzywami oraz śledzie bałtyckie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 26 marca za 12 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się w okolice Krynicy Morskiej, gdzie odwiedza znajomego szefa kuchni specjalizującego się w daniach z ryb. Opowie on o swoich ulubionych bałtyckich gatunkach i zdradzi, jak przygotowuje potrawy, wykorzystując regionalne produkty i dawne miejscowe przepisy. Następnie Karol przygotuje trzy dania. Będzie to hamburger z dorsza i troci z kaszą gryczaną podany z cebulowym sosem, rosół ze świeżych ryb bałtyckich z pieczonym dorszem, warzywami i świeżym pomidorem oraz śledzie bałtyckie zapiekane pod marynatą z cebuli z kolorowym ryżem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - dziś, 14 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 14 marca 7:50
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - dziś, 14 marca 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 14 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Nowy polski kociołek - magazyn kulinarny - dziś, 14 marca 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - dziś, 14 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 14 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - sobota, 15 marca 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - sobota, 15 marca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - sobota, 15 marca 12:00