Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków
W skrócie: | W dawnej Polsce słonina, sadło czy łój były produktami niezwykle pożądanymi. Pomagały przetrwać chłodne miesiące. Kucharz przygotuje m.in karpia, którego poda z łojowymi plackami ziemniaczanymi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 20 listopada jutro |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dzisiejsza dietetyka promuje kuchnię niskokaloryczną, z niewielką ilością wszelkiego rodzaju tłuszczów. W dawnej Polsce panowała inna tendencja. Słonina, sadło czy łój były produktami niezwykle pożądanymi. Pomagały ludziom przetrwać chłodne miesiące. Karol, zainspirowany łojokami, regionalną potrawą z miejscowości Skała w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, udowodni, że zapomniane tłuszcze mają niepowtarzalną wartość i smak. Kucharz przygotuje: karpia smażonego na skwarkach z łoju, którego poda z łojowymi plackami ziemniaczanymi, pstrąga łososiowego smażonego na skwarkach z sadła oraz nerki cielęce podsmażone na łoju z grzybami i zieloną fasolką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 19 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - dziś, 19 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 19 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - dziś, 19 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 19 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 19 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - środa, 20 listopada 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian - magazyn kulinarny - środa, 20 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - środa, 20 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - środa, 20 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja