Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha
W skrócie: | Znany kucharz opowiada o jednej z najstarszych potraw polskiej kuchni, czyli prażusze. Przygotuje m.in. jej brukwianą wersję z filetem z karpia oraz gryczaną z wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 16 stycznia jutro |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 17 stycznia pojutrze |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz opowiada o jednej z najstarszych potraw polskiej kuchni, czyli prażusze. Jej nazwa pochodzi od wyprażania mąki, którą następnie rozrabiano wodą, mlekiem, a potem spożywano w formie papki lub formowano w proste kluseczki. Znana od setek, a nawet tysięcy lat przetrwała wyłącznie w ubogich kuchniach regionalnych. Od XIX wieku łączono ją z ziemniakami. Również mieszkańcy Żywiecczyzny bardzo często jadali prażuchy, czyli podprażoną mąkę z kaszą, zalaną wodą do wchłonięcia i okraszoną skwarkami lub tłuszczem. Była to na ogół mąka żytnia, owsiana lub gryczana, a bardzo rzadko, właściwie przy okazji większych świąt, pojawiała się mąka pszenna. Z lokalną żywiecką tradycją, wywodzącą się ze Średniowiecza, związane są również pierniki. Wypiekano je jako placki podobne do chlebów, obficie doprawione miodem i korzeniami. Karol Okrasa przygotuje dzisiaj: brukwianą prażuchę podaną z doprawionym na ostro filetem z karpia, piernikową prażuchę z bejcowanymi w zalewie korzenno-octowej comberkami z sarny oraz wersję gryczaną z wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - dziś, 15 stycznia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - dziś, 15 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 15 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - dziś, 15 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 15 stycznia 18:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 15 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki z krzycy - magazyn kulinarny - piątek, 17 stycznia 11:35