Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska

Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska

magazyn kulinarny Polska 2021   b.o.
W skrócie:Polska jest jednym z największych producentów borówki amerykańskiej, która pojawiła się w kraju w latach 80. XX wieku. Kucharz przyrządzi miedzy innymi duszoną w tym owocu łopatkę jagnięcą.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 13 grudnia
za 9 dni
18:40 TVP Rozrywka (z napisami)
poniedziałek, 16 grudnia
za 12 dni
7:10 TVP Rozrywka

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Borówka amerykańska pojawiła się w Polsce pod koniec lat 80. XX w. dzięki naukowcom z SGGW w Warszawie. Dziś nasz kraj jest jednym z największych producentów tych smacznych i zdrowych owoców w Europie. Kucharz zastosuje je w swojej kuchni. Przyrządzi duszoną w borówce amerykańskiej łopatkę jagnięcą, krótko marynowanego łososia podanego w sałatce z borówki amerykańskiej i ogórka, a na deser ciasto na zimno z borówką amerykańską i cytrynowym budyniem.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także