Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion
W skrócie: | Karol Okrasa wybierze się do Nadleśnictwa Rytel. Znajduje się tam wybudowana w 1913 roku wyłuszczarnia nasion. Prowadzący podzieli się m.in. przepisami na placek z mąki żołędziowej i budyń chlebowy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem wybierze się do Nadleśnictwa Rytel, które ucierpiało w 2017 roku z powodu niszczycielskiego huraganu. Silna wichura powaliła wówczas połowę tamtejszych drzew. Znajduje się tam wybudowana w 1913 roku zabytkowa wyłuszczarnia nasion. Zainspirowany tym miejscem prowadzący przygotowuje m.in. pieczonego pstrąga z salsą z orzeszków bukowych i nasion sosny podany z grillowaną młodą kapustą. Widzowie poznają też przepis na placek z mąki żołędziowej i budyń chlebowy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja