Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem
W skrócie: | Pierwsze opisy sera pochodzą sprzed trzech tysięcy lat. Niedawno znaleziono na Kujawach pochodzące z neolitu narzędzie do produkcji sera. Karol wybierze się na Mazury, by pokazać, jak powstaje nabiał. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 7 lutego za 11 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pierwsze opisy sera pochodzą sprzed trzech tysięcy lat z Babilonii. Ze Starego Testamentu wiadomo, że sery i masło jadł król Dawid. Niedawno znaleziono na Kujawach pochodzące z neolitu narzędzie do produkcji sera. Karol wybierze się na Mazury, by pokazać, jak powstaje nabiał, a potem zaprezentuje, co można z niego ugotować. Przyrządzi pieczone ziemniaki z farszem z sera i grzybów podane z kwaśnym mlekiem, serową tartę z grzybami, a na deser pierogi z sera twarogowego z owocami w maśle.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 12:00