Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na liściach winogron
W skrócie: | Kucharz przygotuje kotlety mielone z orzeszkami w kiszonych liściach winogron i szaszłyk z marynowanej polędwicy z pieczoną sałatą. Następnie będzie smażony pstrąg. Na koniec kurczak w sosie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 17 lutego za 12 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
wtorek, 18 lutego za 13 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący udaje się do jednej z winnic w województwie lubelskim. Choć kojarzą się one ze słoneczną Italią, Francją czy Hiszpanią, to w Polsce też od wieków uprawiano winorośl. Krzewy przybyły do naszego kraju wraz z chrześcijaństwem. Były potrzebne do wyrobu wina używanego w liturgii, a produkcja na miejscu była tańsza niż import. Zwykle w kuchni używa się tego szlachetnego płynu. Karol Okrasa pokaże jednak, jak w gotowaniu wykorzystać liście winorośli. Nawiąże przy tym do tradycji staropolskiej, gdyż ówcześni kucharze chętnie po nie sięgali. Kucharz na początku przygotuje kotlety mielone z orzeszkami w kiszonych liściach winogron i szaszłyk z marynowanej polędwicy wołowej z pieczoną sałatą rzymską. Następnie będzie smażony pstrąg z sosem na bazie winogronowej konfitury z proziakami pieczonymi na świeżych liściach winogron. Na koniec zaś kurczak w warzywnym sosie z polskimi rodzynkami i orientalnymi przyprawami, podany na kiszonych liściach winorośli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 5 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 5 lutego 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W podlaskim ogrodzie ziołowym - magazyn kulinarny - dziś, 5 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W śliwkowym sadzie - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - piątek, 7 lutego 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - piątek, 7 lutego 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - piątek, 7 lutego 16:10