Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na liściach winogron
W skrócie: | Kucharz przygotuje kotlety mielone z orzeszkami w kiszonych liściach winogron i szaszłyk z marynowanej polędwicy z pieczoną sałatą. Następnie będzie smażony pstrąg. Na koniec kurczak w sosie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący udaje się do jednej z winnic w województwie lubelskim. Choć kojarzą się one ze słoneczną Italią, Francją czy Hiszpanią, to w Polsce też od wieków uprawiano winorośl. Krzewy przybyły do naszego kraju wraz z chrześcijaństwem. Były potrzebne do wyrobu wina używanego w liturgii, a produkcja na miejscu była tańsza niż import. Zwykle w kuchni używa się tego szlachetnego płynu. Karol Okrasa pokaże jednak, jak w gotowaniu wykorzystać liście winorośli. Nawiąże przy tym do tradycji staropolskiej, gdyż ówcześni kucharze chętnie po nie sięgali. Kucharz na początku przygotuje kotlety mielone z orzeszkami w kiszonych liściach winogron i szaszłyk z marynowanej polędwicy wołowej z pieczoną sałatą rzymską. Następnie będzie smażony pstrąg z sosem na bazie winogronowej konfitury z proziakami pieczonymi na świeżych liściach winogron. Na koniec zaś kurczak w warzywnym sosie z polskimi rodzynkami i orientalnymi przyprawami, podany na kiszonych liściach winorośli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniany agrest i porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 21:55
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - wtorek, 6 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - wtorek, 6 maja 16:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - wtorek, 6 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - wtorek, 6 maja 19:10 i 1 późniejsza emisja