Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na liściach winogron
W skrócie: | Kucharz przygotuje kotlety mielone z orzeszkami w kiszonych liściach winogron i szaszłyk z marynowanej polędwicy z pieczoną sałatą. Następnie będzie smażony pstrąg. Na koniec kurczak w sosie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący udaje się do jednej z winnic w województwie lubelskim. Choć kojarzą się one ze słoneczną Italią, Francją czy Hiszpanią, to w Polsce też od wieków uprawiano winorośl. Krzewy przybyły do naszego kraju wraz z chrześcijaństwem. Były potrzebne do wyrobu wina używanego w liturgii, a produkcja na miejscu była tańsza niż import. Zwykle w kuchni używa się tego szlachetnego płynu. Karol Okrasa pokaże jednak, jak w gotowaniu wykorzystać liście winorośli. Nawiąże przy tym do tradycji staropolskiej, gdyż ówcześni kucharze chętnie po nie sięgali. Kucharz na początku przygotuje kotlety mielone z orzeszkami w kiszonych liściach winogron i szaszłyk z marynowanej polędwicy wołowej z pieczoną sałatą rzymską. Następnie będzie smażony pstrąg z sosem na bazie winogronowej konfitury z proziakami pieczonymi na świeżych liściach winogron. Na koniec zaś kurczak w warzywnym sosie z polskimi rodzynkami i orientalnymi przyprawami, podany na kiszonych liściach winorośli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 7:55
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 11:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 18:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja