Okrasa łamie przepisy: Gęś z jabłkami inaczej
W skrócie: | Karol odwiedza rejon Dolnej Wisły, a ściślej miejscowość Chrystkowo. Swoją kuchnię rozstawia w pięknej mennonickiej chacie o dwustuletnim rodowodzie. Karol przyrządza gęś z jabłkami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza rejon Dolnej Wisły, a ściślej miejscowość Chrystkowo. Swoją kuchnię rozstawia w pięknej mennonickiej chacie o dwustuletnim rodowodzie. Nieprzypadkowo Karol przyrządza gęś z jabłkami właśnie w Chrystkowie. Obok chaty znajduje się sad, w którym uprawia się stare, nierzadko zapomniane odmiany jabłek. Kucharz zwiedza go w towarzystwie dyrektora Zespołu Parków Krajobrazowych, pana Jarosława Pająkowskiego, znawcy starych jabłoni. Okoliczne gospodynie domowe specjalizują się w hodowli gęsi tradycyjnych polskich ras. Ich mięso jest wysoko cenione, to z niego powstają słynne półgęski i okrasy. Gościem odcinka jest pani Renata Osojca i demonstruje, jak przygotować półgęsek. Karol z kolei przygotowuje sos z pieczonych jabłek. Kolejnym daniem są smażone piersi gęsie podane z sosem z jabłecznika i soku jabłkowego. Mówiąc o jabłeczniku, Karol ma na myśli słabe wino, a nie ciasto. Aby je zdobyć, odwiedza mistrza Hieronima, który od kilkudziesięciu lat słynie z jabłkowych win, soków i nalewek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniany agrest i porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 21:55
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - wtorek, 6 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - wtorek, 6 maja 16:15 i 1 późniejsza emisja