Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel
W skrócie: | Polscy turyści odwiedzający Austrię na pewno poznali lokalny przysmak, strudel z jabłkami. Kruche ciasto ze słodkim nadzieniem owocowym ma bogatą tradycję. Najstarsze przepisy pochodzą z 1696 roku. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 28 listopada za 5 dni |
16:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Polscy turyści odwiedzający Austrię na pewno poznali lokalny przysmak, strudel z jabłkami. Kruche, wielowarstwowe ciasto, najczęściej ze słodkim nadzieniem owocowym, podawane na ciepło, posypane cukrem pudrem, ma bogatą tradycję. Najstarsze przepisy pochodzą z rękopiśmiennej książki z 1696 roku znajdującej się w Bibliotece Miasta Wiednia. Deser ten szybko stał się popularny w wielu regionach dawnych Austro-Węgier. Do dziś strudle występują w miejscowych kuchniach Polski południowo-wschodniej, czyli na terenach dawnej Galicji. Karol Okrasa przyrządzi tym razem: strudel z gruszkami, wędzonymi śliwkami i kaszą manną, wytrawny strudel z nadzieniem z karkówki wieprzowej, kaszanki, kiszonej kapusty i kminku, a także inspirowany bułgarską banicą strudel ziemniaczano-serowy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 8:05 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 listopada 7:45