Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel
W skrócie: | Polscy turyści odwiedzający Austrię na pewno poznali lokalny przysmak, strudel z jabłkami. Kruche ciasto ze słodkim nadzieniem owocowym ma bogatą tradycję. Najstarsze przepisy pochodzą z 1696 roku. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 12 marca za 12 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Polscy turyści odwiedzający Austrię na pewno poznali lokalny przysmak, strudel z jabłkami. Kruche, wielowarstwowe ciasto, najczęściej ze słodkim nadzieniem owocowym, podawane na ciepło, posypane cukrem pudrem, ma bogatą tradycję. Najstarsze przepisy pochodzą z rękopiśmiennej książki z 1696 roku znajdującej się w Bibliotece Miasta Wiednia. Deser ten szybko stał się popularny w wielu regionach dawnych Austro-Węgier. Do dziś strudle występują w miejscowych kuchniach Polski południowo-wschodniej, czyli na terenach dawnej Galicji. Karol Okrasa przyrządzi tym razem: strudel z gruszkami, wędzonymi śliwkami i kaszą manną, wytrawny strudel z nadzieniem z karkówki wieprzowej, kaszanki, kiszonej kapusty i kminku, a także inspirowany bułgarską banicą strudel ziemniaczano-serowy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 28 lutego 7:15
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - dziś, 28 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 28 lutego 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - dziś, 28 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków - magazyn kulinarny - dziś, 28 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia nad Drwęcą - magazyn kulinarny - dziś, 28 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - sobota, 1 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - sobota, 1 marca 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 1 marca 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - sobota, 1 marca 8:40 i 2 późniejsze emisje