W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 5 lutego za 12 dni |
8:55 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Dania z Baru. Kuchnia konfederatów (32) - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 8:45
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 10:30
- W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 stycznia 8:50
- W kotle historii: Hołd carów Szujskich. Zygmunt III i kuchnia międzynarodowa - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 8:55
- W kotle historii: Tęgi bifstek, wino szkaradne. Juliusz Słowacki i paryskie restauracje - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 8:55
- W kotle historii: Kardynalskie delicje. Włoski triumf Marii Kazimiery - magazyn kulinarny - czwartek, 30 stycznia 8:45
- W kotle historii: Wiejsko i wielkomiejsko. Czym Georges Sand karmiła Chopina - magazyn kulinarny - piątek, 31 stycznia 8:50
- W kotle historii: Pożegnanie z bronią. Ostatnia bitwa I RP - magazyn kulinarny - sobota, 1 lutego 10:40
- W kotle historii: Tadeusz Kościuszko i kuchnia dwóch kontynentów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 lutego 8:50
- W kotle historii: Kuchnia weselna. Co podano w Bronowicach? - magazyn kulinarny - wtorek, 4 lutego 8:55