W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego

W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
W skrócie:Ostatnia dekada PRL to stan permanentnego niedoboru. Blok to czekoladopodobny przysmak, a hot dogi zastąpiono bułką z pieczarkami. Widzowie poznają przepisy na te kultowe przysmaki.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 13 grudnia
za 9 dni
8:40 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Ostatnia dekada PRL to stan permanentnego niedoboru. Kucharze zamienili się w wynalazców, którzy z niczego potrafili tworzyć smaki kultowe dla całego pokolenia. Blok w owym czasie był określeniem nie tylko budynku, ale przede wszystkim czekoladopodobnego przysmaku tworzonego domową metodą. Podobnie było z owsianymi ciasteczkami. Hot dogi zastąpiono swojską bułką z pieczarkami. Przepisy na te kultowe potrawy znajdą się w tym odcinku programu.