W kotle historii: Dania z Baru. Kuchnia konfederatów (32)
W skrócie: | W roku 1768 zawiązała się konfederacja barska. Jednym z jej dowódców był Kazimierz Pułaski, który pojawia się również jako bohater książki Henryka Rzewuskiego pt. 'Pamiątki Soplicy'. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 24 stycznia za 13 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W roku 1768 zawiązała się konfederacja barska. Jednym z jej dowódców był Kazimierz Pułaski, który pojawia się także jako bohater książki Henryka Rzewuskiego "Pamiątki Soplicy". To właśnie ona zainspirowała twórców programu. Autorzy sięgają też po wydanego w 1783 roku "Kucharza doskonałego" Wojciecha Wielądki. To stąd pochodzi przepis na skopowinę w pietruszce. Drugą potrawą prezentowaną przez Łukasza Modelskiego jest sztuka mięsa.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - dziś, 11 stycznia 16:00
- W kotle historii: Mikołaj Rej. Cnotliwa lichwa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 stycznia 8:55
- W kotle historii: Ignacy Domeyko. Z Wilna nad Pacyfik - magazyn kulinarny - wtorek, 14 stycznia 8:55
- W kotle historii: Przecław Słota. Grzeczność przy wspólnej misie - magazyn kulinarny - środa, 15 stycznia 8:55
- W kotle historii: Wielka trójca. Wielkie żarcie - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 8:45
- W kotle historii: Bolesław Rozrzutny. Polityka i pieniądze (27) - magazyn kulinarny - piątek, 17 stycznia 8:50
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - sobota, 18 stycznia 10:30 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Opera i handelek. Wielkomiejska kuchnia egalitarna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 stycznia 8:55
- W kotle historii: Nie ma jak u mamy. Francuz ucieka z Polski - magazyn kulinarny - wtorek, 21 stycznia 8:55 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Kongres wiedeński. Elegancko i nowocześnie (30) - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 8:55