W kotle historii: Kardynalskie delicje. Włoski triumf Marii Kazimiery
W skrócie: | Widzowie dowiedzą się więcej o emigracji i przysmakach, którymi się wówczas raczono. Nie zabraknie przepisów na niektóre z nich, choćby: kandyzowane pomarańcze w czekoladzie czy przepiórki w ziołach. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 30 stycznia za 12 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie dowiedzą się więcej o emigracji i przysmakach, którymi się wówczas raczono. Nie zabraknie przepisów na niektóre z nich, choćby: kandyzowane pomarańcze zanurzone w czekoladzie czy pieczone przepiórki w ziołach. Przepisy prezentuje Łukasz Modelski znany widzom TVP Historia z cykli "Kuchnia Jagiellonów", "Kuchnia Żydów polskich" czy "Kuchnia Dwudziestolecia".
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - dziś, 18 stycznia 10:30 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Opera i handelek. Wielkomiejska kuchnia egalitarna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 stycznia 8:55
- W kotle historii: Nie ma jak u mamy. Francuz ucieka z Polski - magazyn kulinarny - wtorek, 21 stycznia 8:55
- W kotle historii: Kongres wiedeński. Elegancko i nowocześnie (30) - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 8:55
- W kotle historii: Dyplomacja i medycyna. Kuchnia Mikołaja Kopernika - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 8:45
- W kotle historii: Dania z Baru. Kuchnia konfederatów (32) - magazyn kulinarny - piątek, 24 stycznia 8:45
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 10:30
- W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 stycznia 8:50
- W kotle historii: Hołd carów Szujskich. Zygmunt III i kuchnia międzynarodowa - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 8:55
- W kotle historii: Tęgi bifstek, wino szkaradne. Juliusz Słowacki i paryskie restauracje - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 8:55