W kotle historii: Hołd carów Szujskich. Zygmunt III i kuchnia międzynarodowa
W skrócie: | Łukasz Modelski zaprezentuje widzom przepisy na specjały dworskie Wazów. Zygmunt III połączył smaki Europy i Polski. Deser bianka z Hiszpanii zrobił karierę w kuchni dwudziestolecia międzywojennego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 28 stycznia za 13 dni |
8:55 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Łukasz Modelski zaprezentuje widzom przepisy na specjały dworskie Wazów. Zygmunt III, wnuk królowej Bony i króla Zygmunta Starego, połączył obyczaje oraz smaki Europy i Polski. Lekki, wykwintny, pochodzący z Półwyspu Iberyjskiego deser, bianka, zrobił karierę w kuchni dwudziestolecia międzywojennego. Bardzo prawdopodobne jest, że podano go także w czasie Sejmu 1611 roku, a bez wątpienia raczono się nim na dworze Wazy. Na stołach gościły tam też faszerowane bakłażany czy to, co Hiszpanie nazywają tapas - maleńkie przekąski podawane na osobnych talerzykach.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Wielka trójca. Wielkie żarcie - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 8:45
- W kotle historii: Bolesław Rozrzutny. Polityka i pieniądze (27) - magazyn kulinarny - piątek, 17 stycznia 8:50
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - sobota, 18 stycznia 10:30 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Opera i handelek. Wielkomiejska kuchnia egalitarna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 stycznia 8:55
- W kotle historii: Nie ma jak u mamy. Francuz ucieka z Polski - magazyn kulinarny - wtorek, 21 stycznia 8:55
- W kotle historii: Kongres wiedeński. Elegancko i nowocześnie (30) - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 8:55
- W kotle historii: Dyplomacja i medycyna. Kuchnia Mikołaja Kopernika - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 8:45
- W kotle historii: Dania z Baru. Kuchnia konfederatów (32) - magazyn kulinarny - piątek, 24 stycznia 8:45
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 10:30
- W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 stycznia 8:50