W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | 7 kwietnia 1656 roku pod Warką miała miejsce pierwsza zwycięska bitwa ze Szwedami w czasie Potopu. Potyczka, opisana po latach w powieści Sienkiewicza, była pokazem współpracy genialnych strategów. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
7 kwietnia 1656 roku pod Warką miała miejsce pierwsza zwycięska bitwa ze Szwedami w czasie Potopu. Potyczka, opisana po latach w powieści Sienkiewicza, była pokazem współpracy genialnych strategów - Jerzego Lubomirskiego i Stefana Czarnieckiego. Obfitowała w fortele, szybkie marsze, i szarże husarii. Wystarczyły dwie godziny, by Polacy całkowicie pokonali wrogów. W programie nie zabraknie też typowych szwedzkich potraw ani tych, których autorstwo przypisuje się mieszkańcom Mazowsza.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów" - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 18:00 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - sobota, 25 maja 7:25 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - wtorek, 28 maja 18:45 i 2 późniejsze emisje