Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe
W skrócie: | Karol Okrasa zatrzymuje się na terenie dawnego folwarku w Wąsowie. Przyrządza jednogarnkową potrawę tzw. eintopf. Kolejne propozycje to: to cielęcina w pomidorach i pulpety z kaczki w kapuście. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa kontynuuje kulinarną podróż po Wielkopolsce. Zatrzymuje się na terenie dawnego folwarku w Wąsowie. Kucharz bierze na kulinarny warsztat jednogarnkową potrawę tzw. eintopf. W danych czasach przygotowywano ją w okresie wzmożonych prac polowych, kiedy nie było czasu na gotowanie i obiad szybko przygotowywano w jednym garnku. Karol przyrządza trzy dania, które wykorzystują lokalną tradycję kulinarną. Pierwsza potrawa to cielęcina w pomidorach z ziemniakami. Drugą propozycją są pulpety z kaczki w kapuście ze śliwkami. Na koniec kucharz przygotowuje pieczone na blasze plastry ze steku bavette podane z sałatką ziemniaczaną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na letnie dni - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 16:10 i 1 późniejsza emisja