Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o produktach spożywczych wytwarzanych w danym regionie w sposób tradycyjny. Odwiedzi gospodarstwo ekologiczne. Przygotuje wegetariański hamburger i zupę krem z kiszonych ogórków. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o produktach spożywczych z oznakowaniem: Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oznacza to, że produkt jest wytwarzany w danym regionie w sposób tradycyjny, co ma decydujący wpływ na jakość i smak, a ich nazwa jest zastrzeżona prawami. Zaliczają się do nich m.in.: oscypek, miód kurpiowski, truskawka kaszubska, ser koryciński. Karol wyrusza do Wielkopolski, gdzie w gospodarstwie ekologicznym przekona widzów, że miejsce i sposób produkcji mają ogromny wpływ na jakość potrawy. Przygotuje wegetariański hamburger z sosem ze świeżego ogórka i wielkopolskim serem smażonym, zupę krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek oraz domowe kiełbaski z wołowiny i jabłek podane w sosie z buraczków z miodem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na letnie dni - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 16:10 i 1 późniejsza emisja