Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki
W skrócie: | Karol Okrasa snuje opowieść o historii cytrusów w polskiej kuchni. Przygotuje mandarynki kandyzowane w korzennym syropie, dorsza, a także cytrusowy ryż z kurczakiem oraz mandarynkami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W Starej Oranżerii przy pałacu w Nieborowie Karol Okrasa snuje opowieść o historii cytrusów w polskiej kuchni. W XVI i XVII wieku europejscy kupcy przywozili z zamorskich krain wiele egzotycznych sadzonek. Jednoczesny technologiczny rozwój, zwłaszcza we Włoszech, produkcji płaskiego szkła przyczynił się do powstawania oranżerii. Jedną z najsłynniejszych była ta znajdująca się przy pałacu w Wersalu. Również w naszym kraju zaczęto wznosić tego typu budowle. Starą Pomarańczarnię w Łazienkach Królewskich wzniesiono w latach 1786-1788 według projektu Dominika Merliniego. Z XVII wieku pochodzą polskie przepisy z użyciem pomarańczy z rękopiśmiennej książki kucharskiej z dworu Radziwiłłów. Karol Okrasa wspólnie z pracownicą muzeum w Nieborowie oprowadzi widzów po tamtejszej oranżerii. Przygotuje również mandarynki kandyzowane w korzennym syropie, dorsza w maślanym sosie pomarańczowo-kaparowym oraz cytrusowy ryż z kurczakiem i mandarynkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - dziś, 21 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - dziś, 21 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - dziś, 21 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 12:00