Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie
W skrócie: | Okrasa odwiedza Pałac w Wilanowie, gdzie grupa historyków i kucharzy odtwarza potrawy wedle receptur sprzed kilku wieków. Kucharz gotuje ulubione potrawy króla Sobieskiego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Pałac w Wilanowie, gdzie grupa historyków i kucharzy wydaje najstarsze polskie książki kulinarne i odtwarza potrawy wedle receptur sprzed kilku wieków. Gośćmi Karola są historyk prof. Jarosław Dumanowski oraz kucharz Maciej Nowicki. Wspólnie gotują dania z kapłona, ulubionego przysmaku króla Jana III Sobieskiego. Pierwszą propozycją jest kapłon smażony na słodko. Choć to potrawa sprzed trzystu lat, nie brak w niej limonek, imbiru, oliwek czy szafranu. Drugą potrawą jest gotowany w rosole kapłon podany z sosem z orzechów, czosnku i jabłek. Karol odwiedza także gminę Kurzętnik w woj. Warmińsko-mazurskim, w której o mały włos nie rozegrała się wielka bitwa w 1410 roku. Kucharza jednak zainspirowała nie historia, ale Krystyna Łuczyńska, która hoduje perliczki i przyrządza je na wiele sposobów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na letnie dni - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 16:10 i 1 późniejsza emisja