Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko
W skrócie: | Karol pokaże, jak zwykłemu mięsu nadać smak dziczyzny. Przygotuje roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami i sandacza pieczonego na wędzonym boczku z dzika, którego poda z grzybami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 2 kwietnia za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol pokaże tym razem, jak zwykłemu mięsu nadać smak dziczyzny. Kiedyś stosowano długie bejcowanie, czyli trzymanie mięsa w octowej zalewie z dodatkiem aromatycznych, kojarzących się z lasem przypraw, takich jak jałowiec. Kucharz zaprezentuje inne sposoby. Przygotuje roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami i długo duszoną w sosie z czerwonego wina. Będzie także sandacz pieczony na wędzonym boczku z dzika, podany z grzybami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian - magazyn kulinarny - dziś, 21 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 21 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja - magazyn kulinarny - dziś, 21 marca 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 21 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 21 marca 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki z krzycy - magazyn kulinarny - dziś, 21 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - dziś, 21 marca 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - sobota, 22 marca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Piąta ćwiartka - magazyn kulinarny - sobota, 22 marca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - sobota, 22 marca 8:05