Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Silvretta
W skrócie: | Relacja z podróży krakowskiego kucharza do austriackiego Ischgl. Można tu bez zdejmowania nart robić zakupy w sklepach i jeść w restauracjach. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Relacja z podróży krakowskiego kucharza do narciarskiej stolicy Europy. Położone u stóp alpejskiego masywu Silvretta, austriackie Ischgl to miejsce, którego żaden miłośnik sportów zimowych nie może ominąć. Trasy dla narciarzy są tak wyznaczone, że z łatwością można przedostać się do leżącego po drugiej stronie góry szwajcarskiej miejscowości Samnaun Compatsch. Praktyczni Szwajcarzy urządzili wszystko tak, że bez zdejmowania nart można robić zakupy w sklepach wolnocłowych i stołować się w miejscowych restauracjach. Makłowicz znajduje w tamtejszym menu takie specjały, jak plastry wędzonej wołowiny oraz polentę z górskim serem i szpinakiem. Na stoku w Ischgl Robert odwiedza jeszcze jedną restaurację. Jest to duży samoobsługowy lokal o nazwie Alpenhaus, w którym degustuje pieczeń wieprzową z knedlem bułczanym i zasmażaną kiszoną kapustą oraz knedel drożdżowy w sosie waniliowym. Samodzielnie zaś przyrządza typowe tyrolskie dania: kapustę kraszoną skwarkami i kluski z mięsem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 24. Niemcy - Żyzna Badenia - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Grenada - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 17:45 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Co ma polder do wiatraka? - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Słowacja - Bańska Szczawnica - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Z Zelandii do Bredy - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Słowacja - Liptów - magazyn kulinarny - noc wt./śr., 21 na 22 maja 0:30 i 3 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - W dawnym stylu - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Haga - magazyn kulinarny - czwartek, 23 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 26. Włochy - Piemont: Stolica Piemontu - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Kadyks - magazyn kulinarny - sobota, 25 maja 6:20 i 1 późniejsza emisja