Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Nad Sutjeską i Driną
W skrócie: | Robert odwiedza Park Narodowy Sutjeska na granicy Bośni z Hercegowiną i Czarnogórą. Górskie lasy dostarczają dzikiego czosnku do sałatek i mięsa kozic. Do picia podaje się tu wino z monasteru Tvrdos. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert odwiedza Park Narodowy Sutjeska na granicy Bośni z Hercegowiną i Czarnogórą. Górskie lasy dostarczają dzikiego czosnku do sałatek i mięsa kozic, które wykorzystuje się do przygotowania miejscowych dań - sałatki z dzikiego czosnku, sera zwijanego w warkoczyki, pity ze szpinakiem i twarogiem oraz gulaszu z kozicy górskiej. Do picia podaje się wino ze słynnego monasteru Tvrdos albo kwaśne mleko. Na kolejnym postoju Robert ma okazję spróbować dań rybnych. Tym razem piknik rozpoczyna się od kieliszka rakii. Potem jest zupa rybna gotowana w kociołku oraz smażone ryby. Złowione w Drinie pstrągi oraz płocie, panierowane w mące, są smażone w oleju nad żywym ogniem w specjalnym naczyniu, zwanym taniraca. Podczas rejsu mistrz kuchni przyrządza danie odcinka - wątróbkę jagnięcą z serbską sałatką. W dalszej części wycieczki prowadzący ma okazję spróbować specjałów z miasta Visegrad: półmisek wędlin i serów, panierowanych papryk nadziewanych serem i młodej wołowiny w pikantnym sosie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Trivandrum - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Skarby Kerali - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Morze Martwe - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 9:55 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Jerozolima - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 10:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 24. Niemcy - Żyzna Badenia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - śladami Biblii - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Izrael - Śladami Biblii - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 9:50
- Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Morze Czerwone - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 10:15
- Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Magia Lewantu - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 19:40 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Rozlewiska Kerali - magazyn kulinarny - sobota, 28 grudnia 6:20