Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Nad Sutjeską i Driną
W skrócie: | Robert odwiedza Park Narodowy Sutjeska na granicy Bośni z Hercegowiną i Czarnogórą. Górskie lasy dostarczają dzikiego czosnku do sałatek i mięsa kozic. Do picia podaje się tu wino z monasteru Tvrdos. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 23 lutego za 12 dni |
6:20 | TVP HD |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert odwiedza Park Narodowy Sutjeska na granicy Bośni z Hercegowiną i Czarnogórą. Górskie lasy dostarczają dzikiego czosnku do sałatek i mięsa kozic, które wykorzystuje się do przygotowania miejscowych dań - sałatki z dzikiego czosnku, sera zwijanego w warkoczyki, pity ze szpinakiem i twarogiem oraz gulaszu z kozicy górskiej. Do picia podaje się wino ze słynnego monasteru Tvrdos albo kwaśne mleko. Na kolejnym postoju Robert ma okazję spróbować dań rybnych. Tym razem piknik rozpoczyna się od kieliszka rakii. Potem jest zupa rybna gotowana w kociołku oraz smażone ryby. Złowione w Drinie pstrągi oraz płocie, panierowane w mące, są smażone w oleju nad żywym ogniem w specjalnym naczyniu, zwanym taniraca. Podczas rejsu mistrz kuchni przyrządza danie odcinka - wątróbkę jagnięcą z serbską sałatką. W dalszej części wycieczki prowadzący ma okazję spróbować specjałów z miasta Visegrad: półmisek wędlin i serów, panierowanych papryk nadziewanych serem i młodej wołowiny w pikantnym sosie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Eldorado - magazyn kulinarny - dziś, 11 lutego 15:55
- Makłowicz w podróży: Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - dziś, 11 lutego 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Tunis - magazyn kulinarny - dziś, 11 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Nad Pacyfikiem - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Koral, korek i langusta - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Północ - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Kraj pełen skarbów - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Górska Barbagia - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Wschód - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 9. Islandia - Wyspa gejzerów - magazyn kulinarny - piątek, 14 lutego 7:00 i 1 późniejsza emisja